A szálán varrott hímzés

Keresztszemes Magazin 2005. március

A szálán varrott hímzés 1

A keresztszemes hímzés egyik fajtáját, a szálánvarrott technikát szeretném röviden, kezdő kézimunkázó számára is könnyen érthetően bemutatni. Az írás másik, nem titkolt célja az, hogy az olvasó kedvet kapjon ennek az érdekes hobbinak - vagy akár munkának – a kipróbálásához!

Mint minden keresztszemes hímzés, a szálánvarrott is a szőttes eredetre vezethető vissza. Szinte mindenhol megtalálható a világban, számtalan nép kultúrájában fellelhető.

A szálánvarrott – más néven fonottas – technika az alapanyaghoz kötött. Szálszámolásos rendje miatt csak egyenletesen szövött vásznakra hímezhető, ebből következik az is, hogy akár bizonyos mértani rendszerbe is beilleszthetnénk, ugyanis hímzésének, mintáinak elrendezése, összeállítása meghatározó.

A szálán varrott hímzés 2

A mai modern bútorokhoz is alkalmazható alapanyagok, színek és formák kialakítása mellett páratlan élményt nyújt egy-egy saját kezűleg kivarrt terítő látványa. Nem utolsó sorban, valószínűleg mindenki számára kellemesebb és otthonosabb érzést nyújt azzal is szembesülni, hogy nem tucat termék borítja el lakását, hanem egyedi darabok is színesítik azt.

A szálánvarrott technikát elsősorban tömörebb minták kivarrásához ajánlom, mivel így jobban érvényesül a minta szépsége. A sokféle kombinációban variálható alapmotívumok – mint például a szíves, csillagos, hullámos, stb. minták – akár ágyneműnk, törülközőnk vagy éppen dekorfüggönyünk egyedi éke is lehet.

A minták kiválasztásánál tekintettel lehetünk bútoraink színére, így azzal harmonizáló kompozíciót hozhatunk létre.

Alapanyag

Az alapanyag színe általában adott, nyers vagy fehér.

Bátran állíthatom, hogy a takácsvászonnál jobb anyagot nem tudnék ajánlani a szálánvarrott hímzésekhez, mivel ez a metéria szépen számolható, s emellett egyenletesen lehet rá varrni. Ma már ez is kapható nyers és fehér színben egyaránt. Persze ha más elképzelésünk van, nyugodtan választhatunk munkánkhoz kongré vagy egyéb alapanyagot is.

Hozzávalók

A szálán varrott hímzés 3

A munka megkezdése nem igényel nagy anyagi ráfordítást, nincsen szükségünk sok eszközre. Elegendő egy tompa végű hímzőtű, hímzőráma, olló hímzőfonal. Ez utóbbiból kifejezetten a "Puppets Perlé" márkát ajánlom.

Mivel ezt a fajta hímzést úgy kell készíteni, hogy soronként megfordítjuk a himzőrámát, így javaslom, fordítsunk különös figyelmet ennek az eszköznek a kiválasztásához!

Minták

Mostanában ismét divat lett a hímzés és szerencsére van miből választanunk. Ha valamilyen régi hímzést szeretnénk felújítani, bátran kanyarodjunk vissza a hagyományokhoz, keresgéljünk régi könyvek között, könyvtárban.

Valószínű mindenki, aki egy szép terítőt szeretne készíteni magának, vagy rokonainak, a neki legjobban tetsző mintát fogja választani. Hagyatkozzunk nyugodtan saját ízlésünkre, ami teljesen eltérő is lehet másokétól, engedjük szabadjára fantáziánkat!

Természetesen azt nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos kötöttségek minden esetben vannak. Mindenben nem lehet újítani! Például a régi hímzéseknél a minta általában páratlan számú volt. Tehát úgy kell elkezdeni a motívum tervezését, hogy erre tekintettel legyünk. Kisebb anyagdarabon varrjunk ki egy mintát, vagy annak egy kis részletét, így nagyjából ki tudjuk számolni, mekkora lesz az egész mintánk.

És végül felmerülhet a kérdés: Hogyan lássunk neki a munkához?

A szálán varrott hímzés 4

A takácsvásznat nagyon egyszerű kiszabni. Kimérjük a kívánt mennyiséget, kihúzunk egy szálat az alapanyagból és éles ollóval, már vághatjuk is. A minta elrendezésénél – ha nincs leírva pontosan – az alábbiakra figyeljünk: keskenyebb mintákat inkább körben, szélesebbeket pedig középen helyezzünk el.

Fontos, hogy a kiválasztott szín, méret, minta már a kezdeteknél is kedvünkre való legyen, így a későbbiekben is sok örömünket leljük munkánk gyümölcsében. Ha egyenletesen dolgozunk, a szálánvarrott hímzés különösen szép hatású lesz.

Remélem sikerült felkeltenem érdeklődését a szálánvarrott hímzéstechnika kipróbálásához, s munkájához sok lelkesedést, kitartást és még több örömet kívánok Önnek!

Kapcsolat

Nézze meg adatlapomat a FaceBookon is! Facebook profilom

Írjon nekem! schulmanne@gmail.com

Oldaltérkép Oldaltérkép

A szálán varrott hímzés 5 A szálán varrott hímzés 6 A szálán varrott hímzés 7 A szálán varrott hímzés 8 A szálán varrott hímzés 9 A szálán varrott hímzés 10 A szálán varrott hímzés 11 A szálán varrott hímzés 12 A szálán varrott hímzés 13 A szálán varrott hímzés 14 A szálán varrott hímzés 15